Puistjes in het gezicht: hoe puistjes te bestrijden
Kijk eens hoeveel puistjes ze heeft!", "oha, hij heeft een onzuivere huid...", "maar je kon de vlekken op zijn gezicht echt niet missen!".
Mensen oordelen en worden beoordeeld. Vooral huidvlekken zijn altijd een doelwit voor oppervlakkig geklets. De reden: veel mensen proberen een schoonheidsideaal na te bootsen dat op Instagram en co. wordt geïllustreerd en - laten we eerlijk zijn - dat is onbereikbaar. Vooral in de wereld van beeldbewerking en filters is het tegenwoordig makkelijker dan ooit om jezelf te presenteren met een gave huid. Puistjes in het gezicht? Echt niet. Rode vlekken op het decolleté? Maar de realiteit is anders: We hebben bijna allemaal wel eens te kampen gehad met een onzuivere huid.
Waar komt onzuivere huid vandaan?
De redenen voor huidoneffenheden zijn - zoals zoveel dingen - niet te generaliseren. Terwijl de neiging tot puistjes bij sommigen in de genen verankerd zit, veroorzaken anderen puistjes door slechte voeding.
Tijdens de puberteit krijgen we voor het eerst last van puistjes, pustels en mee-eters. De overmatige productie van mannelijke hormonen (androgenen) zorgt voor een verhoogde talgproductie, waardoor de poriën verstopt raken. Et voilà: Hallo, puistjes! Als vrouwen ongesteld worden, zien we ook vaak dat er vaker puistjes verschijnen. Dit is het geval wanneer het oestrogeengehalte daalt terwijl het testosterongehalte (aka mannelijk hormoon) gelijk blijft. Aan deze twee hormonale oorzaken kan niets worden gedaan. Maar je kunt wel iets doen aan invloeden van buitenaf (milieu), want huidoneffenheden zijn niet alleen het gevolg van hormonale veranderingen. Zonnebaden zonder zonnebrandcrème kan ook de ontwikkeling van puistjes bevorderen. Hetzelfde geldt voor roken: Sigaretten zijn niet alleen in het algemeen schadelijk voor je gezondheid, maar ook voor je huid. Het is niet ongewoon dat rokers een minder stevige huid hebben en een slechtere bloedcirculatie. Een andere factor die goed is voor je gezondheid en huid (je kunt het waarschijnlijk al raden) is voeding, vooral overmatige suikerconsumptie. Volgens de DGE ligt de suikerconsumptie boven de aanbevolen hoeveelheid, vooral bij jongere mensen. Naast obesitas en diabetes kunnen ook huidvlekken een gevolg zijn.
Je hebt misschien wel eens gehoord van de uitdrukking "Raak je gezicht niet altijd aan" - en daar zit een kern van waarheid in! Als je je gezicht vastpakt met ongewassen handen of (nog erger) aan puistjes pulkt, loop je het risico dat bacteriën van je handen hun weg vinden naar je gezicht. Het resultaat: een geïrriteerde huid en ergere puistjes.
Huidvlekken verwijderen - hoe doe je dat?
Tover het weg? Helaas geen optie. Maar er is hoop. Puistjes kunnen ook op andere manieren worden verwijderd. Voordat je naar de drogist gaat en een anti-puistjesproduct koopt, moet je je goed informeren, misschien zelfs bij een dermatoloog. Veel van de crèmes en gels die een "heldere huid in een handomdraai" beloven, zitten vol onnodige toevoegingen.
Overigens is het voorkomen van huidoneffenheden net zo belangrijk als het bestrijden ervan achteraf. De beste manier om dit te doen is door je gezicht dagelijks te reinigen. Maar let op: extreem kalkrijk (of "hard") water kan irritatie veroorzaken bij een gevoelige huid.
Als de puistjes er eenmaal zijn, zullen andere middelen helpen. Het is belangrijk dat je de puistjes niet zelf probeert uit te knijpen - vooral niet met ongereinigde vingers. Je moet ook voorzichtig zijn met tandpasta en citroen, die vroeger populaire huismiddeltjes waren: Tandpasta is te agressief, citroen kan voor korte tijd desinfecteren, maar het remt de ontsteking niet. Van zinkzalf daarentegen is vaak bewezen dat het puistjes op betrouwbare wijze uitdroogt en een antiseptische werking heeft. Toevoegingen zoals kamille, aloë of duizendblad kunnen het verzachtende effect nog versterken.
Relatief nieuw op de markt, maar toch al geprezen: hennepolie. Hoewel er in sommige kringen nog steeds scepsis heerst, melden veel mensen de verminderende effecten en de helderder uitziende huid na gebruik. Een pluspunt van hennepolie: het is plantaardig en tast je gevoelige gezichtshuid minder aan dan de meeste crèmes die je in de drogisterij vindt. Een handige bron van hennepolie is bijvoorbeeld onze All Clear My Dear Skin bears.
De weg naar een "perfecte" huid...
...kan moeilijk zijn. En het verschilt van persoon tot persoon. Misschien helpt zinkzalf bij jou, misschien niet. Misschien is hennepolie een gamechanger voor jou, misschien ook niet. Het maakt niet uit hoe goed je geïnformeerd bent: Je ontkomt er waarschijnlijk toch niet aan om het uit te proberen. Zelfs dermatologen moeten ons verschillende dingen laten testen voordat ze onze puistjes kunnen laten verdwijnen. Helaas zul je geen pasklaar antwoord vinden op de vraag "Hoe kom ik van puistjes af? Misschien kun je onze All Clear My Dear Skin proberen? De hennepolie die we gebruiken is zeer geconcentreerd en kan je puistjes laten verdwijnen. Op weg om onzuiverheden in je gezicht tot het verleden te laten behoren!